LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN


Diósjenői Szabadidőpark

A 4 hektáros parkban arborétum is található, az 1 km-es sétaút pedig  a helyi erdők élővilágát és jellegzetességeit mutatják be. Ez a séta színes programokat ígér: függőhidat, állatsimogatót, és játszótereket is találunk.


Bánki-tó

A tavat egy kellemes sétaúton teljesen körbe lehet sétálni. A Bánki Nyár programsorozat keretében koncertek, színházi előadások, stand up comedy-k és filmvetítések helyszíne a szabadtéri Tószínpad. Memento Mori múmia múzeum

Váci múmiák elnevezéssel a Fehérek templomában megtalált 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt illetik. Az egész világon ritkaságszámba megy, hogy ennyi természetesen mumifikálódott holttest maradjon fönn. 

Diósjenő - pincesor

A 19. század első felében épült pincék és présházak az 1880-as filoxéra-vészig adtak helyet a jó minőségű borok készítéséhez.Kalandparkok

Kalandpark és Állatpark, Törökmező 33 km; Dunakaland kalandpark, Göd 40 km


Ártéri Tanösvény - Vác

A tanösvény 3 km-es és Vác-Liget mellől indul. 

Nógrád vára

Magyarország legrégibb szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővára, a magyar történelem ezeréves néma tanúja. Öregtornyának messziről látható csonkjával várja a távoli múltra kíváncsi látogatókat. 


Katalinpuszta - kirándulóközpont

A Naszály-hegy lábánál fekvő erdő- és természetismereti látogatóközpont, amely kiállító-, foglalkoztató- és előadótermet, valamint "erdei teázót", éttermet, erdei ajándékboltot foglal magában.


Hajózási Múzeum - Zebegény

Élvezetes programlehetőség az ország legnagyobb hajózási gyűjteményének megtekintése a zebegényi magánmúzeumban, akár rosszabb idő esetén is.Jenői - tó

A 27 hektáros horgásztó partján emlékművet állítottak egy 173-ban itt történt csatának, amelyet a római birodalom csapatai csak csodával határos módon éltek túl.


Csóványos - kilátó

A csóványosi kilátó egykori geodéziai mérőtoronyból kialakított kilátó a Börzsönyben, a Csóványos 938 m magas csúcsán. 

Diósjenői Tanösvény 

A tanösvény 5 km-es. Kiindulópont: Diósjenő Erdészet; Diósjenő Erdészet bekötő út

Nógrádi vadaspark

Kellemes sétát tehetünk, vagy akár kerékpárral is meglátogathatjuk a Nógrádi Vadasparkot. A 110 hektáros vadregényes parkban az állatok megfigyelésén kívül lehetőség van esti vadlesre, traktoros körsétára és bérvadászatra is. 

Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum - Horpács

Az eklektikus stílusban épült kastélyban Mikszáth életútját végigkísérő kiállítást tekinthetünk meg, amely egyben remek korrajz is a XIX. század végi Magyarországról.


Madách Imre Emlékmúzeum - Csesztve

Az Emlékmúzeum Madách házas éveinek otthonában kialakított irodalmi emlékhely. A kúria Magyarország egyetlen Madách-múzeuma.Seholsziget Élménypark - Nőtincs

Az erdő alján a Lókos patak partján található a Seholsziget Élménypark, mely remek kikapcsolódást biztosít "kicsiknek és nagyoknak" egyaránt. 

Becske - Sztúpa 

A Megvilágosodás sztúpát 2008-ban 9 hét leforgása alatt, a Becske község mellett található Csigahegyen építették fel.

Gyadai tanösvény

6,1 km-es körtúra, a 17 km-re lévő Szendehely, Katalinpusztáról indul. 

Drégely vára

A magyar történelem egyik leghősiesebb küzdelmének helyszíne, ahol Szondi György és maroknyi katonája négy napig tartóztatta fel a hatalmas török sereget. 


Gokart - Vác

A technikai sportok kedvelőit várja a váci gokart pálya. Az egyik legbiztonságosabb szabadtéri ringben a picik 3-4 éves kortól (kétüléses gokartban szülővel), a nagyobbacskák és a felnőttek egyaránt hódolhatnak a száguldásnak.


Kisvasutak

Remek kirándulási lehetőséget kínál a Kemencei (18 km), a Királyréti (25 km), valamint a Nagybörzsönyi (66 km) kisvasút. 

Paintball - Balassagyarmat

Nógrád megye legmenőbb painball pályáját ajánljuk a kalandos kihívásokat keresőknek. 


Nógrádsápi templom

A gótikus templomok egyik legszebb példája, jelentősebb változtatás nélkül vészelte át az évszázadokat.

Szanda vára 

Szandaváraljáról könnyű túrával (9 km) megközelíthető Szandavár, ahonnan parádés kilátás nyílik szinte egész Palócföldre.